najlepsze nasiona do sadzenia zioła

Podstrony
 
Ariadna?

Temat: Farming
@3x i 4xup, pierwsze drzewa pojawiają się od 15 farm, a owocowe od 27.. Sadź: warzywa- polecam pomidory ze względu na tanie nasiona marigold- nasionko kilkaset gp, kwiatek prawie 4k zioła- najlepsze jakie możesz Możesz zaprzestać tych sposobów od 15 farmingu, kiedy to pojawiają się drzewa. Musisz kupić nasionko (w przypadku drzew Acorn), wkopać do doniczki mając przy sobie Gardening Trowel, następnie podlać i czekać. Drzewa owocowe imo opłaca się sadzić od 39 lvl, koszty utrzymania wcześniejszych są dość wysokie. Żeby mieć pewność, że drzewo wyrośnie całe i zdrowe, należy opłacić farmera, by...
Źródło: forum.runepl.com/viewtopic.php?t=27357



Temat: Hodowla ziół
Uprawa ziół Podam tutaj ogólne wskazówki dotyczące uprawy kilku najpopularniejszych ziół. Jeśli ktoś mieszka w dużym mieście i nie ma nawet małego kawałeczka ogródka, to może oczywiście wykorzystać balkon, lub w ostateczności parapet – najlepiej od najbardziej słonecznej strony. Oczywiście tak uprawiane zioła nigdy nie dorównają intensywnością wzrostu tym z ogródka, ale pozwolą jednak ogromnie wzbogacić nasz jadłospis w cenne składniki. A więc jeśli posiadamy choć bardzo niewielki kawałek ziemi, to najlepszym jego wykorzystaniem będzie mała hodowla ziół. W zupełności wystarczą nam 2-3m2, podłoże powinno być przepuszczalne. Jeśli mamy ciężką gliniastą ziemie, możemy ... ph wynosi poniżej 6,5 to będziemy musieli do naszej ziemi dodać trochę kredy. Oczywiście każda ziemia na której rosły wcześniej warzywa, będzie w miarę dobra do naszych celów. Proponuje następujące zioła: ... wysokości przesadzamy je do ogródka w rozstawie 30×30 cm. Mięta siejemy w sposób podobny jak melisę. Chociaż głównym sposobem rozmnażanie mięty jest sadzenie sadzonek rozłogowych na wiosnę do gruntu, to jednak prościej jest kupić nasiona. Szałwie siejemy w kwietniu i postępujemy tak jak z melisą i miętą. Tymianek również siejemy w sposób opisany wyżej, ale pamiętajmy o tym że tymianek rośnie bardzo powoli na początku i wygląda dość niepozornie. Bazylie natomiast musimy wysiać nieco wcześniej – w 2 poł. marca, najlepiej kiełkuje w temp. 20-25 *C. Na miejsce stałe wysadzamy dopiero po 15 maja -wcześniej wymarznie. Aby sobie uprościć całą czynność możemy wszystkie wymienione zioła (oprócz bazylii) wysiać w wprost do gruntu na przełomie kwietnia i maja, a następnie odpowiednio przerwać. Nie należy zostawiać ... pielęgnacje będzie minimalny. UWAGA! Żeby tylko czasami komuś nie przyszło do głowy opryskiwanie naszych ziół jakimikolwiek środkami ochrony roślin !
Źródło: token33.cal.pl/forum/viewtopic.php?t=374


Temat: Marchewnik Anyżowy
Marchewnik Anyżowy Myrrhis odorata Marchewnik anyżowy to krzepkie, wieloletnie, aromatyczne zioło pochodzące z górzystych rejonów Europy oraz Azji. Osiąga wysokość od 0.6 do 0.9m. Jest jednym z pierwszych ziół pokazujących się ... zioła przypomina zapach anyżu. Łodygi marchewnika anyżowego są puste w środku, natomiast korzenie są grube, głęboko rosnące. Nasiona tego zioła osiągają długość około 2cm. Kiedy są dojrzałe mają kolor ciemno-brązowy z połyskiem. Nasiona marchewnika anyżowego mają silniejszy, słodszy niż liście posmak lukrecji gładkiej. Marchewnik anyżowy produkuje białawe, słodko pachnące kwiaty w postaci małych parasolek. Zioło to kwitnie w maju lub w czerwcu. Pszczoły uwielbiają te słodko pachnące kwiaty marchewnika anyżowego. Łodygi, liście, korzenie oraz nasiona marchewnika anyżowego mogą być konsumowane. SUROWCE LECZNICZE Liście, korzenie, nasiona. ZASTOSOWANIE W tradycyjnej ludowej medycynie, marchewnik anyżowy był ... używane jako składniki w potpourri. Kulinarne - Świeże liście tego zioła są dodawane do sałatek, zup, duszonych potraw. Nie używać do potraw bardzo przyrządzonych, gdyż delikatny smak marchewnika anyżowego jest łatwo tracony. Słodko smakujące liście marchewnika anyżowego można gotować z kwaśnymi owocami, np. rabarbarem lub agrestem, redukując użycie cukru zwykle dodawanego. Świeże liście i zielone nasiona marchewnika anyżowego są używane jako substytut cukru w owocowych konserwach. Posiekane, niedojrzałe nasiona marchewnika anyżowego można dodawać do sałatek lub używać ich do przyrządzania bitej śmietany lub lodów. Dojrzałe całe nasiona można używać do ciastek, ciast, ciast owocowych, zwłaszcza ciast z jabłkami, gdzie może służyć jako substytut goździków. Kiedy marchewnik anyżowy jest używany w pieczeniu, trzeba zwrócić uwagę na ilość dodawanego cukru. Nasiona marchewnika anyżowego można jeść jak cukierki. Wymieszane, obrane i pokrojone korzenie tego zioła umieszczone w oleju i w occie mogą służyć jako smakowita przystawka. Korzenie marchewnika anyżowego mogą być dodawane do zup oraz do duszonych potraw mięsnych. WYSTĘPOWANIE I UPRAWA Marchewnik anyżowy najlepiej rośnie w bogatej, glinianej glebie. Gleba powinna być dobrze przekopana, aby korzeń palowy dobrze się w niej zakorzenił. Podlewać często. Dodawać kompost lub nawóz każdej wiosny. Zalecane pH wynosi od 5.5 do 6.5. Marchewnik anyżowy rośnie zarówno w pełnym słońcu jak i w cieniu. Nasiona zioła sadzić nie głębiej niż 6mm późnym latem, kiedy są one jeszcze świeże. Nasiona marchewnika anyżowego najlepiej kiełkują po przymrozkach w czasie zimowych miesięcy. Marchewnik anyżowy może być również rozmnażany przez podział korzenia. Odbywa się to na wiosnę. Rośliny powinny być oddalone od siebie na odległość 0.6m. Marchewnik anyżowy rozsiewa się samoistnie. Aby uniknąć nie chcianych roślin, usuwać owocujące łodygi zanim nasiona dojrzeją. Kwiaty marchewnika anyżowego powinny być natychmiast usuwane w celu ... tej pory bardzo mało poświęcono badań na ten temat. Dopóki nie będziemy wiedzieli więcej, umiarkowanie jest wskazane w czasie używania tego zioła. ZBIÓR I KONSERWACJA Zrywać świeże liście i łodygi zioła dla potrzeb kulinarnych o każdej porze. Liście marchewnika anyżowego więdną szybko, dlatego zrywać je bezpośrednio przed użyciem. Liście marchewnika anyżowego są najlepsze kiedy są świeże. Nie suszą się dobrze i tracą większość ze swojego smaku kiedy są zamrażane. Zrywać główki nasienne kiedy nasiona są jeszcze zielone i niedojrzałe. Zbierać główki nasienne z niedużą częścią łodygi. Wieszać do góry nogami do wysuszenia. Przechowywać suche nasiona w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Korzeń marchewnika anyżowego może być wykopywany w razie potrzeby, ale nie jest to łatwe zadanie, gdyż korzeń znajduje się dość głęboko. Wieszać kwiaty do wysuszenia....
Źródło: prapoganstwo.jun.pl/viewtopic.php?t=60


Temat: Rukola
parmezan, ser kozi, gorgonzola, rokpol, camembert, brie), orzechami (najlepiej wcześniej uprażonymi, by jeszcze bardziej swoim aromatem cieszyły nozdrza, a smakiem podniebienie), owocami cytrusowymi (bez skórek, wyfiletowanymi dokładnie). Pasuje rewelacyjnie do suszonej ... właśnie Francji zapewne zawdzięczany dzisiejszą modę na rukolę na naszych stołach. Jada się nie tylko listki, do potraw można dodawać kwiaty, a w Indiach, Grecji, Francji i Hiszpanii nasiona rukoli są używane jako pikantna przyprawa. Cóż nam przeszkadza i tego spróbować? Chyba już nic, bo dzięki modzie i nasiona, i sadzonki, i w końcu samą rukolę można już powszechnie dostać. Coraz częściej ... nie mają śladów więdnięcia. Najlepsza jest rukola bezwzględnie świeża - można ją przechowywać maksymalnie kilka dni od momentu zerwania - najlepiej w hermetycznym opakowaniu, lub zawiniętą w wilgotny papier na dole...
Źródło: prapoganstwo.jun.pl/viewtopic.php?t=31


Temat: Hodowla ziół
Ziołowy Ogródek Suszone zioła nie mogą równać się ze świeżymi. Niektóre w trakcie obróbki zupełnie zmieniają smak, a często tracą aromat. Domowy ogródek ziołowy nie tylko dostarczy świeżych listków, ale będzie także zieloną ozdoba balkonu czy zewnętrznego parapetu okiennego. Uprawa ziół nie jest trudna – poradzi sobie z nią każdy, kto zajmuje się w domu ozdobnymi roślinami doniczkowymi. Z nasion lub sadzonek Rośliny możesz wyhodować samodzielnie z nasion, ale jeśli brak ci cierpliwości – kup sadzonki. Nasiona znajdziesz w sklepie ogrodniczym lub zielarskim, sadzonki – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym (największy wybór), kwiaciarni. Zacznij jednak od wyboru pojemników. Powinny być tak duże, aby nie ograniczały rozwoju korzeni. Małe (o średnicy co najmniej 10 cm) będą dobre do uprawy ziół z nasion, większe – do sadzonek i przesadzania starszych roślin. Pamiętaj jednak, że ziemia w małych pojemnikach szybko wysycha, trzeba więc będzie częściej podlewać. Płytko korzeniące się zioła (tymianek, bazylia, majeranek) mogą rosnąc w płaskich misach, te ... to, czy zioło jest jednoroczne (bazylia, kolendra, cząber, trybula), czy wieloletnie (rozmaryn, lubczyk, szałwia, melisa, mięta, estragon, oregano, tymianek). Uwaga: Majeranek, natka pietruszki występują w odmianach jedno- i wieloletnich. Te ostatnie ... w ogrodzie, do uprawy balkonowej wybierz jak największą doniczkę. Dla większości ziół odpowiednia jest mieszanka ziemi gliniastej i torfu, może być tez ziemia ogrodowa. Ważne, by była pulchna i o gruzełkowatej strukturze (w tym celu można dodać mielonej kory). Nie używaj uniwersalnej ziemi do kwiatów – zawiera zbyt dużo nawozu, którego ziołom nie potrzeba. Na dnie doniczki umieść drenaż (żwirek lub potłuczone doniczki). Rośliny możesz sadzić pojedynczo lub w grupach – tworzy się wówczas mikroklimat sprzyjający ich rozwojowi. Tylko światło i woda Pojemniki z ziołami umieść na balkonie lub zewnętrznym parapecie okiennym (wówczas trzeba je dobrze umocować) od strony południowej lub południowo-wschodniej, ale nigdy w pełnym słońcu – zioła wolą półcień. Jeśli zależy ci, by rośliny rozwijały się równomiernie, od czasu do czasu obracaj doniczki. Inaczej odwrócą się w kierunku słońca. Pielęgnacja ziół ogranicza się do podlewania. Jeśli ziemia mocno się wysuszy, będzie twarda i spękana, po prostu zanurz doniczkę w wodzie. Podlewanie nie będzie ... można poznać po białym osadzie na powierzchni ziemi – wykorzystaj deszczówkę. Dożywianie W okresie intensywnego wzrostu zioła wieloletnie warto nawozić (naturalnym nawozem, np. Humus). Roślinom jednorocznym wystarczy nawóz zawarty w podłożu. Zazwyczaj można rozpoznać, czy zioła potrzebują dożywiania – może o tym świadczyć zmiana intensywności zabarwienia liści. O nadmiarze nawozu natomiast świadczą brązowe, zniekształcone liście, pojawienie się porostów i mchów na ziemi. ... się na bieżąco – w miarę potrzeb odrywasz listki albo nożyczkami odcinasz całe gałązki. Zioła z domowej hodowli wystarczy opłukać pod bieżącą woda, osuszyć i posiekać. Listki można rozdrobnić ostrym nożem (tępy je zmiażdży, przez co stracą na smaku i aromacie) albo siekaczem do ziół. Ważne, by robić to na twardej desce (w miękkie drewno wsiąknie sok). Duże listki (bazylia) porwij w palcach. Najlepiej dodawać je pod koniec gotowania, wtedy zachowują aromat i walory odżywcze. Te o intensywnym aromacie (rozmaryn, tymianek, mięta, natka pietruszki) można gotować razem z potrawą. ... i robienia zapasów Pod koniec sezonu z niewykorzystanych ziół zrób zapasy zimowe. Można je ususzyć – w miejscu przewiewnym, suchym i zacienionym powieś rośliny w pęczkach za końce łodyg lub rozłóż na siatkach. Gdy wyschną, przełóż je do szczelnych pojemników. Świeże zioła można zamrażać – włożone do niewielkich pojemników lub torebek foliowych. Warto też posiekane zioła włożyć do pojemniczków na kostki lodu, zalać wodą i...
Źródło: token33.cal.pl/forum/viewtopic.php?t=374


Temat: Koper
Koper Anethum graveolens syn. Peucedanum graveolens Koper - jednoroczne, aromatyczne zioło osiągające wysokość do 75cm. Koper ma proste łodygi, pierzaste liście i wiele żółtych kwiatów, które tworzą kiście. Powieś pęk kopru ... zdrowiem. Zwróćmy uwagę, że koper był używany 5000 lat temu przez egipcjan. Koper łagodzi kolki u niemowląt. Obecnie herbatki z kopru są używane do łagodzenia niestrawności żołądkowych. Komercyjnie olej z nasion kopru jest używany do produkcji mydła (chodzi o względy zapachowe). Koper jest głównie znany w dzisiejszych czasach jako zioło aromatyczne i ostre w smaku. Liście kopru są dodawane do sałatek i ... kopru polepsza nieświeży oddech. Napar z kopru jest pożyteczny w czasie przeziębień, gryp, kaszlu. Koper posiada również właściwości moczopędne. Podobnie jak kminek, koper może być używany z ziołami o właściwościach przeciwkonwulsyjnych, ... sposobem na pozbycie się wzdęć, które są powodowane trzymaniem gazów. Żucie nasion kopru pomaga w walce z nieświeżym oddechem. Inne zastosowania medyczne - choroba górska. Użycie w kuchni - Liście, główki z nasionami oraz nasiona kopru są podstawą w przyrządzaniu kiszonych warzyw, przede wszystkim ogórków. Drobno pokrojone liście kopru lub koper suszony dodawane są do potraw z owoców morza, łososia, zup, sałatek ... organiczne, najlepiej rośnie w dobrze spulchnionej, żyznej glebie. Zalecane pH waha sie w granicy 5.5 - 6.5. Koper musi rosnać w pełnym słońcu. Wymaga częstszego podlewania w czasie suszy. Ponieważ koper preferuje chłodniejsze temperatury, można siać go wprost do ziemi wczesną wiosną, kiedy temperatury nocą sa niskie (-4°C). Nasiona kopru sadzić na głębokość 6mm. Nasiona zwykle kiełkują w ciągu 2 tygodni. Młode rośliny są bardzo odporne na późne wiosenne przymrozki. W lipcu można wysadzić następne nasiona. W ten sposób świeży koper jest dostępny przez cały rok. Wysokie temperatury powodują kwitnięcie rośliny, a co ... 30cm doniczka z ziemią wzbogaconą kompostem. Sadzić nasiona w doniczki wczesną wiosną, po dwie lub trzy roślinki na doniczkę. Trzymać doniczki w miejscu słonecznym. Nawozić co trzy tygodnie. Mogą być potrzebne patyczki do wsparcia młodych roślinek, ewentualnie można zasadzić karłowate odmiany kopru. SKŁADNIKI Ziarna kopru zawierają do 5% olejków lotnych, flawonoidy, kumaryny, triterpeny. DAWKOWANIE Napar: do szklanki wsypać 1-2 łyżeczki zmiażdżonych nasion ... dziennie. SKUTKI UBOCZNE I OSTRZEŻENIA U niektórych osób koper może powodować fotodermatozę, wysypkę na skórze, która pojawia się po zjedzeniu zioła i jednoczesnym wystawieniu skóry na działanie promieni słonecznych. ZBIÓR I KONSERWACJA Nasiona kopru powinny być zbierane kiedy są w pełni dojrzałe, tzn. kiedy mają brązowy kolor. Suszyć rozłożone, najlepiej w pełnym słońcu. Siać nasiona na wiosnę po przymrozkach. Koper wymaga osłony ... liście rano, kiedy rosa wyschnie. Mrożenie kopru utrzymuje jego smak i aromat równie dobrze. Zbierać głowki z nasionami kiedy są one w pełni otwarte, ale zanim nasiona dojrzeją. Umieścić główki z nasionami w papierowych torbach. Kiedy główki nasienne stają się brązowe, wyjać z papierowych toreb i umieśćic w szczelnie zamkniętym pojemniku. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KOPREM 16 do 20 młodych ziemniaków 1/2 szklanki...
Źródło: prapoganstwo.jun.pl/viewtopic.php?t=51




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates